Kuleczki migdałowe


Na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą uwielbiam. Co roku staram się urozmaicać menu i coś zmieniać. W tym roku także pojawią się nowości, kilka już poznaliście ale to jeszcze nie koniec. Dziś mam dla Was migdałowe kuleczki czekoladowe, które są bardzo chrupiące i możecie je zaserwować nie tylko na Święta.

Porcja ok 50 kuleczek

Składniki:
400 g czekolady deserowej 
100 g rodzynek
50 ml rumu
150 g prażonych migdałów pokrojonych w słupki
30 g kandyzowanej skórki cytrynowej

do otoczenia: drobno posiekane migdały lub słupki migdałowe

Przygotowanie:
rodzynki należy sparzyć, przełożyć do słoika i zalać rumem na noc. W kąpieli wodnej rozpuści czekoladę, do której dodajemy rodzynki, migdały i skórkę cytrynową. wszystko mieszamy i łyżką formujemy kolki, które otaczamy migdałami. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki, żeby dobrze zastygły. 




Smacznego!

Komentarze

  1. O jakie fajne ja wczoraj wrzuciłam kuleczki migdałowe na blog ale są zupełnie inne a ja porywam jedną na skosztowanie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty