Sos słodko - kwaśny
Mogę się założyć, że każdy z Was jadł sos słodko - kwaśny ze słoika w połączeniu z kurczakiem i ryżem. To było jedno z moich ulubionych dań na studiach. Wystarczy Kurczak pokrojony w kosteczkę + sos słodko kwaśny + ugotowany ryż i obiad gotowy.
Śmiało mogę się przyznać, że wtedy kurczak był najtańszy i robiło się z niego dosłownie wszystko. Niestety nie zawsze mieliśmy gotowe słoiki z sosem i trzeba było sobie jakoś radzić i czekać na promocje papryki, żeby zawekować słoiki.
Przepis na sos otrzymała moja mama od bardzo dobrej przyjaciółki, nie jest do końca taki jak powinien być ale dla studentów i na obiad w domu wymiata, a o to chodzi.
Składniki:
7 dużych papryk (kolor dowolny)
500 g cebuli
1 kg pomidorów
350g cukru
0,5 szklanki octu
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka pieprzu czarnego
0,5 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
paprykę pokroić w paseczki, cebule posiekać w drobną kostkę i razem przerzucić do dużego garnka, wszystko zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.
Następnie dodać pomidory sparzone i obrane ze skóry i pokrojone w ósemki oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem koncentratu pomidorowego.
Wszystko zagotować i gotować na małym ogniu ok 30 minut. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, delikatnie wymieszać i przełożyć do słoików.
Słoiki zawekować.
Smacznego!
o taaak, pamiętam nawet z młodych lat jak robiłyśmy go z mamą, tylko dodając mrożoną mieszankę chińską :) to był szybki niedzielny sposób na tani obiad kiedy zaczynało brakować "do pierwszego". a przecież niedzielny obiad to niedzielny! :) same miłe wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńOj tak 😉 Takie wspomnienia są warte dalszych opowieści dla młodszego pokolenia 😁
Usuń