Halloweenowy poncz dyniowy
Tym razem krwawo nie będzie ale bardzo dyniowo. Gdyby ktoś miał wątpliwości, to tak tego drinka pijemy na bazie pieczonej dyni i to nie jest zupa :)
Udanej zabawy, no i mam nadzieję, że poncz dyniowy lekko gazowany posmakuje.
Składniki:
300 g miąższu upieczonego z dyni
3-5 łyżek syropu z agawy
1 l cydru jabłkowego
do dekoracji sok z cytryny i cukier kokosowy
Przygotowanie:
dynie należy przeciąć i pozbyć się pestek układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 min w temperaturze 180C.
Następnie miąższ przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na puree, dodajemy miód i cydr. Wszystko razem ze sobą mieszamy. (słodycz zależy od Ciebie więc dodaj syropu z agawy tyle ile lubisz).
Szklanki udekoruj krustą.
Jak zrobić krustę? Brzeg kieliszka lub szklanki zwilżamy sokiem z cytryny, trzymamy szklankę denkiem do góry i przejeżdżamy kawałkiem cytryny po jej brzegach. Po przesmarowaniu nie odwracamy szklanki do góry, gdyż sok spłynie po ściankach. Trzymając szklankę nadal za denko, odkładamy cytrynę i podkładamy pod szklankę talerzyk z wysypanym cukrem, a następnie przykładamy szklankę do talerzyka. Podnosimy szklankę, odczekujemy 2–3 sekundy by cukier zastygł, obracamy szklankę i możemy już wlewać do niej naszego drinka.
Udanego Halloween!
Komentarze
Prześlij komentarz