środa, 18 października 2017

Grillowany kurczak w porach


Zdecydowanie bardzo szybki obiad, a to lobię najbardziej. Ostatnio go przygotowałam w domu trochę z małymi modyfikacjami i skradł serce mojej siostry. Dlatego postanowiłam się podzielić tym przepisem z Wami.

Składniki:
2 piersi kurczaka
2 duże pory
2 łyżki masła klarowanego
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
szczypta chilli
kilka kropli soku z cytryny
200 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku

dodatkowo:
kasza bulgur lub puree ziemniaczane 


Przygotowanie:
piersi kurczaka przeciąć na filety o grubości 1 cm i doprawić z obu stron pieprzem, solą i tymiankiem, z grillować na złoty kolor z obu stron (nie przejmujcie się, że mogą być surowe w środku).


Na patelni rozgrzej masło i dodać pora tylko białą część i jasno zieloną, przetnij na pół dobrze umyj, następnie posiekaj w paseczki. Smaż na małym ogniu, dodaj soli i pieprzu oraz resztę tymianku.Smaż ok 8 minut, następnie skrop cytryną, przemieszaj i dodaj śmietanę, wszystko podsmażaj na małym ogniu, na sam koniec ułóż grillowane filety kurczaka i przykryj, żeby wszystko się poddusiło i sos się zredukował. 






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz