czwartek, 5 października 2017

Pasztet z cukinii


Sama nie wiem czy nazwać to pasztetem z cukinii czy babka z cukinii? Nie wiem bo za równo na zimno jak i na ciepło jest obłędna, a na drugi dzień przygotowałam ją w wersji podsmażanej na maśle na chrupko i też zrobiła furorę. Także wersja podania jest dowolna i sądzę, że Wam posmakuje. 

Porcja na duża blachę keksową

Składniki: 
3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
200 g żółtego sera 
2 szklanki bułki tartej 
1 duża cebula
4 łyżki oleju
200 g pieczarek obranych
3 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pierz do smaku
pęczek pietruszki 

Przygotowanie:
Cebule posiekaj i podduś na oleju, następnie dodaj pieczarki i podsmażaj, aż odparuje woda.
W misce wymieszaj cukinię,ser starty na dużych oczkach z bułka tartą i podsmażonymi pieczarkami z cukinią i tłuszczem. Dodaj posiekaną pietruszkę, żółtka, posiekany czosnek, dopraw do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj białka ubite na sztywna pianę i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj. 

Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 1 godzinę, aż góra ładnie się zarumieni. 



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pasztety warzywne. Najczęściej robię z soczewicy lub selera, ale cukinia też jest super. Piękny wyszedł ten pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Kochana 😊 Gukinia jest godna polecenia

      Usuń