Pasztet z cukinii
Sama nie wiem czy nazwać to pasztetem z cukinii czy babka z cukinii? Nie wiem bo za równo na zimno jak i na ciepło jest obłędna, a na drugi dzień przygotowałam ją w wersji podsmażanej na maśle na chrupko i też zrobiła furorę. Także wersja podania jest dowolna i sądzę, że Wam posmakuje.
Porcja na duża blachę keksową
Składniki:
3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
200 g żółtego sera
2 szklanki bułki tartej
1 duża cebula
4 łyżki oleju
200 g pieczarek obranych
3 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pierz do smaku
pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Cebule posiekaj i podduś na oleju, następnie dodaj pieczarki i podsmażaj, aż odparuje woda.
W misce wymieszaj cukinię,ser starty na dużych oczkach z bułka tartą i podsmażonymi pieczarkami z cukinią i tłuszczem. Dodaj posiekaną pietruszkę, żółtka, posiekany czosnek, dopraw do smaku i wymieszaj. Na koniec dodaj białka ubite na sztywna pianę i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj.
Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 1 godzinę, aż góra ładnie się zarumieni.
Smacznego!
Uwielbiam pasztety warzywne. Najczęściej robię z soczewicy lub selera, ale cukinia też jest super. Piękny wyszedł ten pasztet :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kochana 😊 Gukinia jest godna polecenia
Usuń