Delikatny chłodnik szparagowo - bazyliowy
Mam nadzieję, że w najbliższym czasie zacznie się znowu piękne lato z prawdziwymi upałami. Zbliża mi się urlop i marzę żeby w kończy wypocząć i trochę się pobyczyć.
Jak upały to koniecznie chłodnik, numerem jeden oczywiście jest chłodnik buraczany mojej babci, on zdecydowanie wymiata. Jednak przygotowałam coś specjalnego i bardzo delikatnego.
4 porcje
Składniki
300 g świeżych zielonych szparagów
pęczek świeżej bazylii
1 opakowanie serka śmietankowego typu philadephia (120g)
1 łyżka śmietany 18%
100 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
szparagi wrzucić do wrzątku na 2 minuty następnie odcedzić i ostudzić. Szparagi, bazylię, śmietany oraz serek przełożyć do naczynia miksującego doprawić i wszystko zmiksować na gładki krem. Chłodnik umieścić w lodówce na około 2 godziny. Udekorować świeżą bazylią i szparagiem.
Smacznego!
Rewelacyjne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuń