niedziela, 9 lipca 2017

Chili z kurczakiem


Takiego chili jeszcze nie jedliście. Jest to danie bardzo ekspresowe i mało pracochłonne, a podane może być z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi.  

Składniki:
2 piersi kurczaka
puszka pomidorów
1 łyżka pasty pomidorowej
puszka fasoli białej
puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
szklanka wody
pęczek świeżej bazylii
olej do smażenia

przyprawy do smaku:
sól
pieprz
tabasco
oregano (1 łyżeczka)
słodka czerwona papryka (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
w garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodaj kurczaka pokrojonego w drobną kostkę i zalej wszystko pomidorami z puszki oraz dodaj wodę. Na małym ogniu gotuj ok 15 minut delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj obie fasole, bazylię i pastę pomidorową. Wszystko dopraw do smaku, gotuj jeszcze ok 10 minut co jakiś czas mieszając. 



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz