wtorek, 4 kwietnia 2017

Wiosenna tarta ze szparagami i jajkiem


Bardzo wiosenna tarta z ciasta francuskiego ze szparagami i jajkami. Śmiało możecie przygotować tak lekkie danie na Wasz Świąteczny stół. 

Składniki: 
2 porcje ciasta francuskiego (użyłam kupnego)
pęczek szparagów
4 jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
6 dużych ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Szparagi umyj i połam je na mniejsze części. Pamiętaj aby wybrać szparagi z wilgotnymi końcówkami. Smaż je na patelni z masłem, solą i pieprzem, następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż ok 5 minut na średnim ogniu. Ostudź.
Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor.  Ostudź.

Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj. 

Wszystko piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz