poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Wielkanocne gniazdko kokosowe


Wielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy. Jak dla mnie czas zaczął tak szybko lecieć, że żyję od Świąt do Świąt. Mam nadzieję, że u Was tak nie ma. 
Kolejną propozycją jaka mam dla Was, to wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo. 

Składniki: 
ciasto
250 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka mleka kokosowego 
40 g wiórek kokosowych 
70 g posiekanych migdałów

lukier
100 g masła
2 łyżeczki mleka kokosowego 
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
100 g wiórków kokosowych 

kolorowe jajka do dekoracji

Przygotowanie:
W misce ucieramy jaja z cukrem i masłem, następnie cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe i na koniec wiórki kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą. 

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 50-60 minut. 

lukier
wiórki kokosowe wysyp na blachę wyłożona papierem pergaminowym i piecz w 180 C aż się zarumienią ok 5-8 minut. 

Masło ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mleko kokosowe z cukrem wanilinowym, szczyptę soli. Na sam koniec dodajemy połowę zarumienionych wiórek i wszystko mieszamy. Lukrem smarujemy babę i posypujemy resztą wiórek. Do środka wsypujemy kolorowe jajeczka do dekoracji.  



Smacznego!



2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda fenomenalnie, bo tak puchato :) A te kolorowe pastylki kojarzą się własnie z jajkami wielkanocnymi. Pięknie podany deser ;)

    OdpowiedzUsuń