Tort Wielkanocny



W tym roku to już ostatni wpis przed Świętami Wielkiej Nocy. Tym samym życzę Wam radosnych Świąt, pełnych ciepła rodzinnego i smacznego jajka :) 

A w ten radosny dzień postawcie na stole Tort Wielkanocny, bo kto by go nie chciał. 

Składniki:
ciasto
7 jaj
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych (ok 50 g)
1,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu lub wódki lub octu


masa
115 g masła
1 szklanka cukru pudru
100 g białej czekolady
2 łyżki śmietany 18%
50 g orzechów lakowych mielonych

polewa
3/4 szklanki śmietany 30%
100 g czekolady deserowej


do dekoracji kolorowe jajeczka oraz przełamane jajka czekoladowe 


Przygotowanie:
białka ubij ze szczyptą soli i cały czas ubijając dodawaj po łyżeczce cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, oraz ocet. Na sam koniec dodawaj stopniowo mąkę i orzech mielone. Gotowe ciasto wylej do tortownicy średnica 24 cm, wyłożonej papierem pergaminowym i piecz placek przez 20-25minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.

Upieczony i ostudzony biszkopt przetnij wzdłuż na dwa równe placki. 

Biszkopt możesz nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub kawą z rumem. Obie wersje są bardzo fajne i polecam nasączenie biszkoptu.

masa
ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie cały czasu ucierając dodajemy po łyżce śmietany, powoli dodajemy orzechy i na koniec roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. 

Masę wykładamy na placek, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim plackiem. 

polewa
w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę z czekoladą, jak polewa będzie dość płynna polewamy nią ciasto, a następnie dekorujemy jajkami.


Wesołych Świąt!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty