środa, 26 kwietnia 2017

Krokiety ziemniaczane bolognese


Dziś na obiad mamy fajną alternatywę bolognese, tym razem nie z makaronem spaghetti, a otoczone krokietem ziemniaczanym. Świetne rozwiązanie jako przystawki czy przekąski imprezowej. Dodatkowo możemy jeść beż używania sztućców :)
Jak dla mnie bomba!

Porcja 12 krokietów

Składniki
1 kg ziemniaków 
2 jajka
2 łyżki mąki 

300 g mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego) 
400 g świeżych pomidorów (mogą być z puszki) 
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
sól i pieprz, chili do smaku
garść świeżej bazylii 
100 g sera żółtego startego
łyżka oliwy

jajko i bułka tarta do panierki
olej do smażenia 

Przygotowanie: 
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i ostudź. 

Farsz
Na patelni z łyżką oliwy podsmaż mięso, następnie dodaj posiekany na drobno czosnek oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Delikatnie dopraw solą i dodaj pomidory bez skórki (pomidory wcześniej sparz wrzątkiem) z bazylią. Wymieszaj, aż pomidory się rozpadną. Cały sos zredukuj do bardzo gęstego i dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Ostudź.


Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka, mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj placki o grubości 0,5 cm i wielkości twojej dłoni, na środku ułóż sporą łyżkę farszu i posyp serem, wszystko uformuj w podłużnego krokieta.

Krokiety otaczamy zbełtanym jajkiem i bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz