Krokiety ziemniaczane bolognese
Dziś na obiad mamy fajną alternatywę bolognese, tym razem nie z makaronem spaghetti, a otoczone krokietem ziemniaczanym. Świetne rozwiązanie jako przystawki czy przekąski imprezowej. Dodatkowo możemy jeść beż używania sztućców :)
Jak dla mnie bomba!
Porcja 12 krokietów
Składniki
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki
300 g mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)
400 g świeżych pomidorów (mogą być z puszki)
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
sól i pieprz, chili do smaku
garść świeżej bazylii
100 g sera żółtego startego
łyżka oliwy
jajko i bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i ostudź.
Farsz
Na patelni z łyżką oliwy podsmaż mięso, następnie dodaj posiekany na drobno czosnek oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Delikatnie dopraw solą i dodaj pomidory bez skórki (pomidory wcześniej sparz wrzątkiem) z bazylią. Wymieszaj, aż pomidory się rozpadną. Cały sos zredukuj do bardzo gęstego i dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Ostudź.
Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka, mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj placki o grubości 0,5 cm i wielkości twojej dłoni, na środku ułóż sporą łyżkę farszu i posyp serem, wszystko uformuj w podłużnego krokieta.
Krokiety otaczamy zbełtanym jajkiem i bułką tartą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz