Pudding Czekoladowy na Halloween
Mamy Halloween, obchodzicie to święto?
Jak wiecie średnio przepadam za tym rodzajem celebrowania ale w kuchni nie odmówiłam sobie zabawy cmentarnej :) Tym razem coś na przyprawiający o gęsią skórkę deser.
2 porcje
Składniki:
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
szczypta soli
1/3 szklanki gorącej wody
50 g czekolady deserowej
250 śmietany 30%
250 ml mleka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu)
2 ciastka maślane przypominające tablicę
pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu
Przygotowanie:
- W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie dodaj stopniowo zagotowaną wcześniej wodę, ciągle mieszając, aż zrobi się jednolita masa.
- Rondel z masą zagotuj, cały czas mieszając.
- Jak zacznie się wszystko gotować dodaj czekoladę (posiekaną), śmietanę i odrobinę mleka, - pamiętaj aby wszystko cały czas mieszać.
- Resztę mleka połącz z mąką i dodaj stopniowo do masy, intensywnie mieszając.
- Zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj jeszcze przez minutę, cały czas energicznie mieszając.
"pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru
Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek.
Komentarze
Prześlij komentarz