Pudding Czekoladowy na Halloween


Mamy Halloween, obchodzicie to święto? 

Jak wiecie średnio przepadam za tym rodzajem celebrowania ale w kuchni nie odmówiłam sobie zabawy cmentarnej :) Tym razem coś na przyprawiający o gęsią skórkę deser. 


2 porcje 

Składniki: 
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
szczypta soli
1/3 szklanki gorącej wody
50 g czekolady deserowej
250 śmietany 30%
250 ml mleka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu)
2 ciastka maślane przypominające tablicę
pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu 

Przygotowanie:
  1. W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie dodaj stopniowo zagotowaną wcześniej wodę, ciągle mieszając, aż zrobi się jednolita masa. 
  2. Rondel z masą zagotuj, cały czas mieszając. 
  3. Jak zacznie się wszystko gotować dodaj czekoladę (posiekaną), śmietanę i odrobinę mleka, - pamiętaj aby wszystko cały czas mieszać. 
  4. Resztę mleka połącz z mąką i dodaj stopniowo do masy, intensywnie mieszając. 
  5. Zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj jeszcze przez minutę, cały czas energicznie mieszając. 
"pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru 

Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek.



Komentarze

Popularne posty