Jagnięcina na chrupiącej baby cukinii z sosem grzybowym
Trochę luksusu w domu. Tak, właśnie kiedy jagnięcina mi się kojarzyła z drogim luksusem. Teraz ten mięsny skarb możecie znaleźć w super cenach u dobrych rzeźników.
Porcja 2 osoby
Składniki:
400 g jagnięciny
8 cukinii baby
oliwa
sól i pieprz do smaku
sos grzybowy:
300 g świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i borowików)
2 łyżki masła
1 cebula
pęczek pietruszki
100 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
sos grzybowy
- Grzyby obrać, umyć i przegotować raz w osolonym wrzątku - gotować ok 15 minut.
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na maśle.
- Zmniejszyć ogień i dodać grzyby, po około 10 minutach dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę.
- Sos gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając jeszcze przez 10 min.
- Na patelni grillowej obsmażyć cukinie baby przeciętą na pół wzdłuż .
- Dopraw delikatnie solą.
- Jagnięcinę oczyść i pokrój na kostkę.
- Obsmaż na patelni grillowej wyłącznie na łyżce oliwy.
- Obsmażone mięso dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu ułóż zgrillowaną cukinię, obsmażoną jagnięcinę i dodaj sos grzybowy.
Proste i bardzo smaczne danie.
Komentarze
Prześlij komentarz