Gulasz z sarny - dziczyzna

 


Ok, śmiało mogę powiedzieć, że to jest moje popisowe danie. Gulasz z dzika już znacie, tym razem wjechała sarna.


Porcja 6-10

Składniki:
1 kg mięsa z  sarny (użyłam udźca)
3 cebule czerwone
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 średni seler
250 g pieczarek
50 g suszonych grzybów
1 pietruszka
1 czerwona papryka
20 g suszonej żurawiny
50 g suszonych śliwek
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka musztardy dijon
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 liście laurowe
4 suszone owoce jałowca 
3 ziela angielskie
1 łyżka tymianku
0,7 l butelki wina półsłodkiego
szklanka wody
pęczek świeżej pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku

smalec gęsi do smażenia


Przygotowanie:
  1. Mięso dobrze oczyść i osusz.
  2. Pokrój w kosteczkę, następnie obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, na złocisty kolor.
  3. Przerzuć do dużego garnka. 
  4. Na tłuszczu z patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, następnie przerzuć do garnka. 
  5. Na patelni podsmaż 2 szklanki wina z wyciśniętym czosnkiem, następnie przelej do garnka.
  6. Dodaj liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek. 
  7. Na wolnym ogniu duś ok 20 minut.
  8. Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby.  
  9. Zalewamy to pozostałym winem.
  10. Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę. 
  11. Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając.
  12.  Po tym czasie jak mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok 30 minut. 

Smacznego!
Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych


Komentarze

Popularne posty