Gulasz z sarny - dziczyzna
Ok, śmiało mogę powiedzieć, że to jest moje popisowe danie. Gulasz z dzika już znacie, tym razem wjechała sarna.
Porcja 6-10
Składniki:
1 kg mięsa z sarny (użyłam udźca)
3 cebule czerwone
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 średni seler
250 g pieczarek
50 g suszonych grzybów
1 pietruszka
1 czerwona papryka
20 g suszonej żurawiny
50 g suszonych śliwek
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka musztardy dijon
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 liście laurowe
4 suszone owoce jałowca
3 ziela angielskie
1 łyżka tymianku
0,7 l butelki wina półsłodkiego
szklanka wody
pęczek świeżej pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku
smalec gęsi do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso dobrze oczyść i osusz.
- Pokrój w kosteczkę, następnie obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, na złocisty kolor.
- Przerzuć do dużego garnka.
- Na tłuszczu z patelni podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, następnie przerzuć do garnka.
- Na patelni podsmaż 2 szklanki wina z wyciśniętym czosnkiem, następnie przelej do garnka.
- Dodaj liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek.
- Na wolnym ogniu duś ok 20 minut.
- Dodaj pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby.
- Zalewamy to pozostałym winem.
- Po 10 minutach dodaj przecier pomidorowy, miód z musztardą oraz suszone śliwki i żurawinę.
- Dopraw niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotuj pod przykryciem ok 2 h, co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie jak mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok 30 minut.
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz