Drożdżowy rwaniec z jabłkami i serem oraz owsianą kruszonką
Sezon jesienny właśnie się rozpoczął. A to oznacza, że w moim domu zaczynają się wieczorne wypieki do szklanki mleka. Kolejny raz wjeżdża drożdżówka.
Tortownica ok 25 cm wyłożona papierem pergaminowym
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
30 g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
150 ml letniego mleka
450 g mąki pszennej
50 g masła roztopionego
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie serowe:
200 g mielonego twarogu (użyłam półtłustego)
Cukier wanilinowy
Cukier do smaku
(Spróbujcie i dajcie tyle ile uważacie za słuszne)
Nadzienie jabłkowe:
Dwa jabłka obrane z wyciętymi gniazdami, pokrojone w plasterki.
Cynamon
Kruszonka:
30 g masła
15 g płatków owsianych
3 łyżki cynamonu
30 g mąki
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej mleko i roztop masło, lekko ostudź.
- Dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się i wyrósł.
- Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty zaczyn.
- Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota.
- Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
- W misce wymieszaj twaróg z cukrem wanilinowym i cukrem. Słodkość wedle uznania, ja dałam 0,5 szklanki cukru
- Jabłka pokrój w cienkie plasterki i obsyp cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o grubości 0,5 cm
- Na całe ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie.
- Potnij na ciasto na paski o szerokości ok 5 cm.
- Na każdy pasek ułóż jabłka z cynamonem.
- Zwiń paski w rulony i ułóż w tortownicy obok siebie.
- Odstaw na 20 minut.
- W misce umieść wszystkie składniki kruszonki i je wymieszaj.
- Posyp kruszonką.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 30-40 minut
U mnie czas pieczenia to zawsze 35 minut, jednak zależy to trochę od piekarnika.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz