Szakszuka z pieczarkami i cukinią



Dzień dobry, dziś oficjalnie zjadłam pierwsze śniadanie na balkonie ❤️ Tego mi brakowało i czuję, że już niedługo wszystko wróci do normy. 
A dziś moja ulubiona szakszuka 👌

Śniadanie na jedna osobę z użyciem małej patelni. 

Składniki:
20 g boczku 
2 jajka
1 pomidor 
1 pieczarka 
1/4 czerwonej cebuli 
1/4 cukinii 
Łyżka passata 
Świeża bazylia 
Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie
  1. Boczek podsmażamy, dodajemy posiekane drobno warzywa podsmażamy.
  2. Dodajemy passate i doprawiamy.
  3. Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. 
  4. Patelnie przykrywamy pokrywką. 
  5. Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. 
  6. Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków bazylii.



Komentarze

Popularne posty