Domowy chleb pszenno-żytni z nasionami



Dzień dobry, cały kraj stara zachować się odpowiedzialnie i nie wychodzi z domu #zostańwdomu. Tak trzymać 💪

Dziś podrzucam Wam przepis na chleb, który w moim domu jest sprawdzony od lat. I to jest jeden z pierwszych przepisów, który otrzymałam od mojej mamy ❤️

Forma keksowa

Składniki:
200 g mąka żytnia 
300 g mąka pszenna 
500 ml cieplej wody 
1 płaska łyżeczka soli 
3 łyżki zakwasu chlebowego (ok 100 ml)


50 g nasion słonecznika 
10 g płatków owsianych 
5 g siemienia lnianego 


Przygotowane
  1. Do naczynia wyrabiającego ciasto (miska) dodajemy: mąka żytnia, mąka pszenna, sól, woda, zakwas chlebowy. Wszystkie składniki wyrabiany na ciasto. 
  2. Ok 3 łyżek ciasta przekładamy do słoika i zostawiamy w lodowce - to będzie nasz zakwas chlebowy na kolejny wypiek.
  3. Do wyrobionego ciasta dodajemy nasiona i kolejny raz wyrabiany dobrze ciasto.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wyrównujemy i posypujemy odrobiną nasion.
  5.  Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin.
  6. Do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą).
  7. Chleb wypiekamy 80 minut
  8.  10 min przed końcem chleb smarujemy wodą za pomocą pędzla.


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty