Domowy chleb pszenno-żytni z nasionami
Dzień dobry, cały kraj stara zachować się odpowiedzialnie i nie wychodzi z domu #zostańwdomu. Tak trzymać 💪
Dziś podrzucam Wam przepis na chleb, który w moim domu jest sprawdzony od lat. I to jest jeden z pierwszych przepisów, który otrzymałam od mojej mamy ❤️
Forma keksowa
Składniki:
200 g mąka żytnia
300 g mąka pszenna
500 ml cieplej wody
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki zakwasu chlebowego (ok 100 ml)
50 g nasion słonecznika
10 g płatków owsianych
5 g siemienia lnianego
Przygotowane
- Do naczynia wyrabiającego ciasto (miska) dodajemy: mąka żytnia, mąka pszenna, sól, woda, zakwas chlebowy. Wszystkie składniki wyrabiany na ciasto.
- Ok 3 łyżek ciasta przekładamy do słoika i zostawiamy w lodowce - to będzie nasz zakwas chlebowy na kolejny wypiek.
- Do wyrobionego ciasta dodajemy nasiona i kolejny raz wyrabiany dobrze ciasto.
- Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wyrównujemy i posypujemy odrobiną nasion.
- Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin.
- Do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą).
- Chleb wypiekamy 80 minut
- 10 min przed końcem chleb smarujemy wodą za pomocą pędzla.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz