Chałka z rodzynkami i migdałami
Dziś wjechała chałka, to kolejny sprawdzony przepis mojej mamy. Początkowo miałam go nie publikować, ale było tyle pytań na Instagramie, że postanowiłam i tu napisać 😉
Składniki:
125 ml mleka ciepłego
50 g cukru
15 g drożdży świeżych, pokruszonych
335 g mąki pszennej, (dodatkowa do oprószenia blatu)
szczypta soli
50 g miękkiego masła,pokrojonego na kawałki
30g rodzynek
garść migdałów w płatkach, do posypania chałki
zółtko do posmarowania chałki
Przygotowanie:
✅ mleko, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki, wymieszać w misce i odstawić na 15 min pod przykryciem
✅ dodać pozostałą mąkę, sól i masło
✅ ciasto wyrobić
✅ dodać rodzynki i kolejny raz wyrobić ciasto
✅ciasto podzielić na 3 równe kawałki.
✅na oprószonej stolnicy uformuj wałek z każdego kawałka
✅sklej na górze i zapłać warkocz
✅gotowy warkocz przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i pozostaw pod przykryciem (użyj ścierki) ok 20 min
✅chałkę posmaruj rozstrzelanym żółtkiem i posyp płatkami migdałów
✅ chałkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 25-30 minut
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz