Kruche szaleństwo z masą porzeczkową i kruszonką
Dziś cały dzień robiłam soki porzeczkowe, a na sam koniec stwierdziłam, że jednak brakuje czegoś do kawy lub szklanki mleka.
I wyszło bardzo kruche szaleństwo, dodatkowo wcale nie było gorąco, więc włączenie piekarnika sprawiło mi wielką przyjemność.
Składniki:
ciasto
200 g cukru
459 g mąki krupczatki
250 g masła
2 łyżki śmietany
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa
800 g oczyszczonej porzeczki
200 g cukru
1 budyń waniliowy
kruszonka
140 g maki
100 g masła
100 g cukru
Przygotowanie:
ciasto
mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i masło posiekaj ze sobą nożem lub umieść wszystko w naczyniu miksującym. Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Ciasto należny szybko wyrobić i wyłożyć na spód blachy o wymiarach 36 cm x 25 cm , wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym.
masa porzeczkowa
w garnku umieść porzeczki, cukier i budyń, wszystko miksuj na gładką masę, następnie gotuj na małym ogniu ok 8 minut, aż wszystko się zagotuje. Masę odstaw do ostygnięcia, następnie wyłóż ja na ciasto, a na masę wyłóż kruszonkę.
kruszona
mąkę, cukier i masło umieść na stolnicy, najpierw wszystko posiekaj nożem, następnie lekko pocieraj i podrzucaj ciasto, tak aby kruszonka przybrała formę małych kuleczek. Kruszonkę rozsyp na masie porzeczkowej.
Ciasto piecz piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 40-50 minut, aż ładnie się zarumieni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz