niedziela, 27 sierpnia 2017

Kruche szaleństwo z masą porzeczkową i kruszonką


Dziś cały dzień robiłam soki porzeczkowe, a na sam koniec stwierdziłam, że jednak brakuje czegoś do kawy lub szklanki mleka. 
I wyszło bardzo kruche szaleństwo, dodatkowo wcale nie było gorąco, więc włączenie piekarnika sprawiło mi wielką przyjemność. 

Składniki: 
ciasto
200 g cukru
459 g mąki krupczatki
250 g masła
2 łyżki śmietany
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa
800 g oczyszczonej porzeczki
200 g cukru
1 budyń waniliowy 

kruszonka
140 g maki
100 g masła
100 g cukru

Przygotowanie: 
ciasto
mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i masło posiekaj ze sobą nożem lub umieść wszystko w naczyniu miksującym. Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Ciasto należny szybko wyrobić i wyłożyć na spód blachy o wymiarach 36 cm x 25 cm , wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym. 

masa porzeczkowa 
w garnku umieść porzeczki, cukier i budyń, wszystko miksuj na gładką masę, następnie gotuj na małym ogniu ok 8 minut, aż wszystko się zagotuje. Masę odstaw do ostygnięcia, następnie wyłóż ja na ciasto, a na masę wyłóż kruszonkę. 

kruszona
mąkę, cukier i masło umieść na stolnicy, najpierw wszystko posiekaj nożem, następnie lekko pocieraj i podrzucaj ciasto, tak aby kruszonka przybrała formę małych kuleczek. Kruszonkę rozsyp na masie porzeczkowej. 

Ciasto piecz piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 40-50 minut, aż ładnie się zarumieni. 



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz