Frytki z cukinii z parmezanem
Kocham cukinię podawaną, na prawdę chyba w każdej postaci. Jednak frytki z cukinii zapiekane z parmezanem skradły moje serce. Wyszły obłędnie :)
Składniki:
2 średnie cukinie
2 jajka
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki bułki tartej
0,4 szklanki parmezanu
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
do smaku szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki
0,5 szklanki bułki tartej
0,4 szklanki parmezanu
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
do smaku szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki
Przygotowanie:
Cukinie umyj i odetnij końce, następnie przekrój ją na pół i pokrój w cienkie paski jak na frytki. W miseczce wymieszaj mąkę,bułkę tartą, parmezan i przyprawy, w oddzielnej miseczce zbełtaj jajka.
Paski cukinii zamocz w jajku, następnie w mieszance suchej.
Frytki wyłóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piecz na złocisty kolor przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz