środa, 23 sierpnia 2017

Frytki z cukinii z parmezanem



Kocham cukinię podawaną, na prawdę chyba w każdej postaci. Jednak frytki z cukinii zapiekane z parmezanem skradły moje serce. Wyszły obłędnie :) 

Składniki:
2 średnie cukinie
2 jajka
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki bułki tartej 
0,4 szklanki parmezanu 
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 
do smaku szczypta soli, pieprzu, ostrej papryki

Przygotowanie:
Cukinie umyj i odetnij końce, następnie przekrój ją na pół i pokrój w cienkie paski jak na frytki. W miseczce wymieszaj mąkę,bułkę tartą, parmezan i przyprawy, w oddzielnej miseczce zbełtaj jajka.
Paski cukinii zamocz w jajku, następnie w mieszance suchej. 

Frytki wyłóż na blasze wyłożonej  papierem pergaminowym i piecz na złocisty kolor  przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz