niedziela, 17 lipca 2016

Tarta migdałowa z wiśniami


Wczoraj cały dzień spędziłam na wiśniach. Powiem szczerze roboty było full ale mimo zmęczenia fizycznego dawno tak nie odpoczęłam psychicznie. Natura i Ja - uwielbiam. Jednak żeby owoce się nie popsuły szybko zabrałam się do pracy w kuchni. Na kolację była tarta migdałowa z wiśniami i szklaną mleka. Obłęd. 

Składniki:
ciasto
100 g mielonych migdałów
100 g mąki pszennej
100 g masła
20 g cukru trzcinowego
1 jajko
szczypta soli

nadzienie
500 g wiśni wydrylowanych
100 g cukru trzcinowego
1 łyżka maki ziemniaczanej

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma).

Wiśnie połączyć z cukrem i mąką, następnie delikatnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 4-5mm Następnie na środek wyłożyć wiśnie, jednak pamiętajmy aby pozostawić wolne brzegi 4-5 cm, tak aby zawinąć ciasto na owoce. Brzegi podważamy nożykiem albo silikonową łopatką, nakładamy na owoce i lekko dociskamy.
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 20-30 minut na złoty kolor. 



Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Ale super tarta, z chęcią poprosiłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę dnia z naturą ... i tej tarty również - pycha !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ślicznie wygląda :))
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. O taka kolacja to rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Migdałowe ciasto musi smakować obłędnie w towarzystwie wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham wiśnie, a w takim zestawieniu jeszcze nie jadłam, ale pewnością spróbuje

    OdpowiedzUsuń