Tarta migdałowa z wiśniami
Wczoraj cały dzień spędziłam na wiśniach. Powiem szczerze roboty było full ale mimo zmęczenia fizycznego dawno tak nie odpoczęłam psychicznie. Natura i Ja - uwielbiam. Jednak żeby owoce się nie popsuły szybko zabrałam się do pracy w kuchni. Na kolację była tarta migdałowa z wiśniami i szklaną mleka. Obłęd.
Składniki:
ciasto
100 g mielonych migdałów
100 g mąki pszennej
100 g masła
20 g cukru trzcinowego
1 jajko
szczypta soli
nadzienie
500 g wiśni wydrylowanych
100 g cukru trzcinowego
1 łyżka maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą połączać za pomocą noża, następnie zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma).
Wiśnie połączyć z cukrem i mąką, następnie delikatnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 4-5mm Następnie na środek wyłożyć wiśnie, jednak pamiętajmy aby pozostawić wolne brzegi 4-5 cm, tak aby zawinąć ciasto na owoce. Brzegi podważamy nożykiem albo silikonową łopatką, nakładamy na owoce i lekko dociskamy.
Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 20-30 minut na złoty kolor.
Smacznego!
Ale super tarta, z chęcią poprosiłabym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę dnia z naturą ... i tej tarty również - pycha !
OdpowiedzUsuńAle ślicznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńZapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/
O taka kolacja to rozpusta :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym całą sama:)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńMigdałowe ciasto musi smakować obłędnie w towarzystwie wiśni :)
OdpowiedzUsuńKocham wiśnie, a w takim zestawieniu jeszcze nie jadłam, ale pewnością spróbuje
OdpowiedzUsuń