środa, 27 lipca 2016

Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami


Odwiedziny w moim rodzinnym domu zawsze są bardzo słodkie. To fakt, że cała moja rodzina uwielbia słodycze, a w ty ciasta. Dlatego taki deser jest podstawą każdego dnia i odrobiny słodyczy do kawy.

Ze względu na dużą ilość wiśni powstało trochę nowych przepisów, a w tym babka czarno - biała z zatopionymi wiśniami. 

Składniki: 
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
200 g wydrylowanych świeżych wiśni
odrobina maki do obtoczenia wiśni 

czekolada do polania oraz wiśnie do dekoracji

Przygotowanie:
białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując dodaj powoli cukier i żółtka, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki.
Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie bez mąki to opadną pod wpływem ciężaru na dno) 

Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C najpierw 20 minut sam dół, następnie 25-35 minut góra-dół. Ciasto piecz, aż się ładnie zarumieni i sprawdź wykałaczką czy nie przywiera. 

Jak ciasto wystygnie oblej je czekoladą i udekoruj wiśniami. 





Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Ależ piękna ta babka! :)oczu oderwać nie mogę! Proszę duży kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przygotuje kolejne bo to rozeszło się migusiem

      Usuń
  2. Babka wygląda bardzo apetycznie no i jeszcze ta polewa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie ! A ta spływająca polewa idealnie dopełnia dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na polewę poproszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła polewa czekoladowa 😉 200g czekolady mlecznej 1 łyżka masła lub 200 g czekolady deserowej, 1 łyżka masła i 1 łyżka śmietany 30%

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie! Aż poczulam ten smak i zapach...;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a kiedy cukier dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zapomniałam o tym napisać, zaraz to zmienię. Cukier dodajemy powoli do ubitych białek, następnie dodajemy powoli żółtka i dalej według instrukcji.

      Usuń
  7. Pycha! Kurcze jest idealna <3 polecam fit desery z Kcalmara :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Ale byśmy wsunęły taką babkę z wisienkami ^-^

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie! Aż poczulam ten smak i zapach...;)

    OdpowiedzUsuń