Kotlety z Burraty z pomidorkami

 



Kotlety z burraty, to kolejny kulinarny orgazm, który przywieźliśmy z Włoch. Podawany jest jako przystawka, ale jest dość syty i myślę, że może być również daniem głównym. Śmiało wyglądem przypomina Bruschettę, również łączą je pomidorki, które zresztą jak przygotujecie w większej ilości to polecają się właśnie na grzankę. 

Burratę przywieźliśmy z Włoch dość dużą 500 g i super ją się kroiło na kotlety. Niestety po taką kulę musicie wybrać się do sklepu włoskiego. W sieciówkach takie kule są za małe i na pewno smakiem również nie dorównują. Polecam się trochę wysilić i poszukać dobrego sera, bo na prawdę warto.

Składniki:
ser Buratta 500 g  duża kula 
2 jajka
ok 50 ml mleka
4 łyżki mąki pszennej
szklanka bułki tartej
olej do smażenia

mieszanka pomidorów:
2 duże pomidory (najlepiej malinowe)
ząbek czosnku
sol i pieprz
oliwa 
świeża bazylia

Przygotowanie:
  1. Pomidory umyć i wyciągnąć gniazda nasienne.
  2. Pokroić w kosteczkę, posiekać bazylię oraz czosnek.
  3. Dodać sól, pieprz do smaku i oliwę.
  4. Wszystko wymieszać i odstawić na czas przygotowania kotletów.
  5. Ser Burratę osuszyć papierowym ręcznikiem.
  6. Pokroić w kotlety o grubości 1 cm.

  1. Przygotować trzy talerze:
  2. Pierwszy głęboki, w którym należy roztrzepać jajka i mleko.
  3. Drugu na mąkę.
  4. Trzeci na bułkę tartą.

  1. Ser obtoczyć w mące następnie w jajku i mleku oraz bułce tartej.
  2. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.
  3. Po usmażeniu odsączyć papierowym ręcznikiem.
  4. Na górę ułożyć mieszkankę pomidorową.
  5. Gotowe!



Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty