Kotlety z Burraty z pomidorkami
Kotlety z burraty, to kolejny kulinarny orgazm, który przywieźliśmy z Włoch. Podawany jest jako przystawka, ale jest dość syty i myślę, że może być również daniem głównym. Śmiało wyglądem przypomina Bruschettę, również łączą je pomidorki, które zresztą jak przygotujecie w większej ilości to polecają się właśnie na grzankę.
Burratę przywieźliśmy z Włoch dość dużą 500 g i super ją się kroiło na kotlety. Niestety po taką kulę musicie wybrać się do sklepu włoskiego. W sieciówkach takie kule są za małe i na pewno smakiem również nie dorównują. Polecam się trochę wysilić i poszukać dobrego sera, bo na prawdę warto.
Składniki:
ser Buratta 500 g duża kula
2 jajka
ok 50 ml mleka
4 łyżki mąki pszennej
szklanka bułki tartej
olej do smażenia
mieszanka pomidorów:
2 duże pomidory (najlepiej malinowe)
ząbek czosnku
sol i pieprz
oliwa
świeża bazylia
Przygotowanie:
- Pomidory umyć i wyciągnąć gniazda nasienne.
- Pokroić w kosteczkę, posiekać bazylię oraz czosnek.
- Dodać sól, pieprz do smaku i oliwę.
- Wszystko wymieszać i odstawić na czas przygotowania kotletów.
- Ser Burratę osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Pokroić w kotlety o grubości 1 cm.
- Przygotować trzy talerze:
- Pierwszy głęboki, w którym należy roztrzepać jajka i mleko.
- Drugu na mąkę.
- Trzeci na bułkę tartą.
Komentarze
Prześlij komentarz