Wielkanocne mini babeczki pistacjowe
Można powiedzieć dzień dobry Wielkanoc.
Kolejny raz mamy Lockdown na Święta, ale nie mam zamiaru tym smutnym postanowieniem odbierać sobie świątecznego nastroju. Już zaczynam przygotowywać moje menu. Będzie pysznie, kolorowo i rodzinnie.
Porcja na 6 mini babeczek
Składniki:
100 g pistacji D-nuts
100 g miękkiego masła
85 g cukru
2 małe jajka
50 g mąki pszennej
40 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
do dekoracji:
garść pistacji i lukier
Lukier:
150 g cukru pudru
1 białko
kilka kropli soku z limonki
Przygotowanie:
- W malakserze rozdrobnij pistacje, tak aby powstała drobna miazga.
- W robocie kuchennym utrzyj masło z cukrem, aż powstanie biała masa.
- Cały czas ucierając dodaj stopniowo jajka.
- Następnie pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na gładką masę.
- Formy do babeczek wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną.
- Wypełnij formy ciastem.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach kontroluj).
Likier:
- Wszystkie składniki połącz ze sobą i oblej babeczki.
- Następnie oprósz je posiekanymi pistacjami.
Komentarze
Prześlij komentarz