Ceviche z halibuta z mango i avocado

 

Ostatnio towarzyszą nam meksykańskie rytmy, a wszystko to za sprawą naszych gości.
Dziś, króluje cudownie delikatna biała ryba jaką jest halibut, zatem przygotowaliśmy ceviche. Przystawka idealna na imprezę, świeża, kolorowa, którą podajemy z tortillą lub plackami kukurydzianymi. 

Składniki: 
300 g świeżego halibuta
1 mango
1 avocado
1 mała czerwona cebula
0,5 małej papryczki chilli
garść świeżej kolendry
sok z 2 limonek i cytryny
sól do smaku

Przygotowanie:
  1. Najpierw obrabiamy filet, ściągamy skórę i sprawdzamy czy nie zostały w nim ości.
  2. Filet kroimy w małą kosteczką 1-2 cm, umieszczamy w misce.
  3. Do ryby dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i 2 limonek.
  4. Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  5. W tym czasie kroimy w drobną kostkę mango oraz avocado.
  6. Papryczkę  kroimy w malutką kosteczkę.
  7. Cebulę w cienkie piórka.
  8. Kolendrę siekamy.
  9. Rybę wyciągamy z lodówki, będzie "ugotowana na zimno"  czyli ścięta na śnieżno-biały kolor.
  10. Do ryby dodajemy wszystkie przygotowane składniki i doprawiamy solą.
  11. Wszystko ze sobą delikatnie mieszamy, tak aby sok z cytrusów pokrył wszystkie składniki.
Ceviche należy zjeść jak najszybciej, maksymalny czas przechowywania w lodówce to 48 h. Jednak ja zawsze staram się je zjeść w ciągu 24h.

Smakuje najlepiej z tortillą lub kukurydzianymi plackami.




 Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Komentarze

Popularne posty