Ceviche z halibuta z mango i avocado
Ostatnio towarzyszą nam meksykańskie rytmy, a wszystko to za sprawą naszych gości.
Dziś, króluje cudownie delikatna biała ryba jaką jest halibut, zatem przygotowaliśmy ceviche. Przystawka idealna na imprezę, świeża, kolorowa, którą podajemy z tortillą lub plackami kukurydzianymi.
Składniki:
300 g świeżego halibuta
1 mango
1 avocado
1 mała czerwona cebula
0,5 małej papryczki chilli
garść świeżej kolendry
sok z 2 limonek i cytryny
sól do smaku
Przygotowanie:
- Najpierw obrabiamy filet, ściągamy skórę i sprawdzamy czy nie zostały w nim ości.
- Filet kroimy w małą kosteczką 1-2 cm, umieszczamy w misce.
- Do ryby dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i 2 limonek.
- Mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie kroimy w drobną kostkę mango oraz avocado.
- Papryczkę kroimy w malutką kosteczkę.
- Cebulę w cienkie piórka.
- Kolendrę siekamy.
- Rybę wyciągamy z lodówki, będzie "ugotowana na zimno" czyli ścięta na śnieżno-biały kolor.
- Do ryby dodajemy wszystkie przygotowane składniki i doprawiamy solą.
- Wszystko ze sobą delikatnie mieszamy, tak aby sok z cytrusów pokrył wszystkie składniki.
Ceviche należy zjeść jak najszybciej, maksymalny czas przechowywania w lodówce to 48 h. Jednak ja zawsze staram się je zjeść w ciągu 24h.
Smakuje najlepiej z tortillą lub kukurydzianymi plackami.
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Komentarze
Prześlij komentarz