Maślane jagodzianki z kruszonką
Dzień dobry,
sezon jagodziankowy ruszył, dlatego dziś Młynkowe jagodzianki, maślane i z kruszonką. Combo idealne :)
Przepis na 12 jagodzianek
Składniki:
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g mleka
2 żółtka
89 g miękkiego masła
500 g mąki
nadzienie:
350 g świeżych jagód
30 g cukru
25 g skrobi ziemniaczanej
kruszonka:
30 g masła
20 g cukru
30 g mąki
Przygotowanie:
- W naczyniu pokruszyć drożdże, dodać cukier, cukier wanilinowy i ciepłe mleko. Odstawić na 10 min.
- Dodać żółtka, masło, mąkę i wyrobić ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- W osobnej misce jagody delikatnie wymieszać z cukrem i mąką.
- Ciasto wyłożyć na prószony blat i rozwałkować na grubość ok 0,5 .
- Wycinamy krążki ok średnica 9-10 cm
- W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę.
- Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm.
- Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut.
- Podawać po ostudzeniu.
kruszonka:
Wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym, aż pojawią się grudki.
Smacznego!
Podane z kawą smakują najlepiej!
OdpowiedzUsuń