Truskawkowe ciasto na szybko
Dziś przepis na szybkie ciasto ❤️ szczególnie przydatne na niezapowiedzianych gości. Każdy owoc się nada, lecz użyłam truskawek 🍓
Składniki:
85 g masła
200 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
szczypta soli
duże jajko
120 ml mleka
10 g cukru wanilinowego
450 g umytych i pokrojonych truskawek (mogą być inne owoce)
Przygotowanie:
- tortownicę wyłóż papierem pergaminowym lub natłuść masłem i oprósz bułką tartą.
- w osobnej misce łączymy suche produkty, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- w osobnej misce masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodajemy jajko i mleko, cały czas mieszamy.
- mieszkając dodajemy suche składniki i łączymy na gładka masę.
- przelewamy polowe ciasta do tortownicy, układamy na ciasto połowę truskawek, kolejną porcją ciasta przykrywamy truskawki i na górze układamy warstwę truskawek.
- ciasto pieczemy w temperaturze 160 C przez 10 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 50-60 minut.
Ciasto świetnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Ciasta jest dość mało, ale tak ma być. Wysokość po upieczeniu ok 2-3 cm, piekę w tortownicy o średnicy 20 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz