Wielkanocna baba marchewkowa
Wielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady.
Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni.
Składniki:
5 jajek
150 g cukru brązowego
150 ml oleju
350 g mąki
łyżeczka proszki do pieczenia
sok z połowy cytryny
starta skórka z cytryny
garść posiekanych włoskich orzechów
4 duże marchewki
polewa
100 g białej czekolady
łyżka masła
Przygotowanie:
- jajka ubij z cukrem
- dodaj olej i zmieszaj z masą jajeczną
- do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj
- do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach
- ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą
- ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut
- ostudź ciasto
- w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem
- przełóż do rękawa cukierniczego i polej ciasto
Komentarze
Prześlij komentarz