Wielkanocna baba marchewkowa



Wielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady.

Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. 


Składniki:  
5 jajek 
150 g cukru brązowego 
150 ml oleju 
350 g mąki 
łyżeczka proszki do pieczenia  
sok z połowy cytryny
starta skórka z cytryny 
garść posiekanych włoskich orzechów 
4 duże marchewki 

polewa 
100 g białej czekolady 
łyżka masła 

Przygotowanie: 
  1. jajka ubij z cukrem 
  2. dodaj olej i zmieszaj z masą jajeczną
  3. do masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj 
  4. do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach
  5. ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą 
  6. ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut 
  7. ostudź ciasto 
Polewa:  
  1. w kąpieli  wodnej rozpuść czekoladę z masłem
  2. przełóż do rękawa cukierniczego i polej ciasto 





Komentarze

Popularne posty