Sernik z białą czekoladą z warstwą budyniową na kruchym spodzie
Dzień dobry, ostatni gwizdek na planowanie menu świątecznego, dlatego podsyłam Wam kolejną słodkości 🎂 Tym razem czekoladowy sernik z warstwą budyniową na kruchym spodzie .
Zdecydowanie wpasuje się na Świąteczna ucztę .
Tortownica 22-24 cm
Składniki:
Spód
200 g herbatników
80 g miękkiego masła
Warstwa budyniowa
300 ml mleka 3,2%
200 ml śmietany, min. 30% tłuszczu
2 jajka
50 g skrobi ziemniaczanej 100 g cukru
małe opakowanie cukru wanilinowego
Warstwa serowa
300 ml śmietany, 30% tłuszczu
280 g zmielonego twarogu 80 g cukru
100 g białej czekolady
2 żółtka
3 łyżeczki żelatyny w proszku woda, ilość do namoczenia żelatyny
Do dekoracji
Czekoladowe jajeczka i tarta czekolada
Przygotowanie:
Spód
- Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka lub użyć naczynia miksującego, dodać masło.
- Wszystko z sobą wymieszać.
- Gotową mieszanką wyłożyć spód tortownicy, spód mocno docisnąć i tortownicę umieścić w lodówce.
Masa Budyniowa
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, za pomocą miksera łączymy je na gładką masę, następnie gotujemy, aż masa zgęstnieje - cały czas mieszając aby masa nie przywarła do spodu.
- Gotową masę lekko studzimy i przelewamy do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem.
- Tortownicę ponownie uśmieszkami w lodowce na ok 40 minut.
Warstwa czekoladowa
- W garnku umieszczamy ser, cukier, żółtka, mieszamy za pomocą miksera, stopniowo dodajemy śmietanę i gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając.
- Na sam koniec dodajemy czekoladę i masę odstawiamy do lekkiego przestudzeniu.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do masy serowej, mieszamy.
- Gotową masę przelewamy do tortownicy i umieszczamy w lodowce na 3-4 h
Sernik dekorujemy tartą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami
Komentarze
Prześlij komentarz