Sernik z białą czekoladą z warstwą budyniową na kruchym spodzie


Dzień dobry, ostatni gwizdek na planowanie menu świątecznego, dlatego podsyłam Wam kolejną słodkości 🎂 Tym razem czekoladowy sernik z warstwą budyniową na kruchym spodzie .
Zdecydowanie wpasuje się na Świąteczna ucztę .

Tortownica 22-24 cm 

Składniki:
Spód
200 g herbatników 
80 g miękkiego masła 

Warstwa budyniowa
300 ml mleka 3,2%
200 ml  śmietany, min. 30% tłuszczu 
2 jajka 
50 g skrobi ziemniaczanej  100 g cukru 
małe opakowanie cukru wanilinowego 

Warstwa serowa
300 ml śmietany, 30% tłuszczu 
280 g zmielonego twarogu 80 g cukru 
100 g białej czekolady  
2 żółtka 
3 łyżeczki żelatyny w proszku woda, ilość do namoczenia żelatyny

Do dekoracji
Czekoladowe jajeczka i tarta czekolada 

Przygotowanie:
Spód 
  1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka lub użyć naczynia miksującego, dodać masło. 
  2. Wszystko z sobą wymieszać.
  3. Gotową mieszanką wyłożyć spód tortownicy, spód mocno docisnąć i  tortownicę umieścić w lodówce.
Masa Budyniowa 
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, za pomocą miksera łączymy je na gładką masę, następnie gotujemy, aż masa zgęstnieje - cały czas mieszając aby masa nie przywarła do spodu.
  2. Gotową masę lekko studzimy i przelewamy do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem.
  3.  Tortownicę  ponownie uśmieszkami w lodowce na ok 40 minut.

Warstwa czekoladowa
  1. W garnku umieszczamy ser, cukier, żółtka, mieszamy za pomocą miksera, stopniowo dodajemy śmietanę i gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając.
  2. Na sam koniec dodajemy czekoladę i masę odstawiamy do lekkiego przestudzeniu.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do masy serowej, mieszamy.
  4. Gotową masę przelewamy do tortownicy i umieszczamy w lodowce na 3-4 h
Sernik dekorujemy tartą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami




Komentarze

Popularne posty