Drożdżowa zaplatanka serowa
Dziękuje Kochani, za zachętę do wrzucenia przepisu😉. Uważałam tą drożdżówkę za oczywistą, a jednak. Dziś na kolacje puszysta drożdżówka z nadzieniem serowym 🥧🥛
PRZEPIS
⤵️⤵️⤵️
Składniki:
Forma keksowa 12 cm x 25 cm
Ciasto drożdżowe:
30 g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
150 ml letniego mleka
450 g mąki pszennej
50 g masła roztopionego
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie :
250 g mielonego twarogu (użyłam półtłustego)
Cukier wanilinowy
Cukier do smaku
(Spróbujcie i dajcie tyle ile uważacie za słuszne)
✅ W garnku podgrzej mleko i roztop masło, lekko ostudź. Dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się.
✅ Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.
✅Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
✅W misce wymieszaj twaróg z cukrem wanilinowym i cukrem. Słodkość wedle uznania, ja dałam 0,5 szklanki cukru
✅ wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o grubości 0,5 cm
✅ na całe ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie
✅ ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższej części
✅ zwinięty rulon przetnij na pół wzdłuż całej długości
✅przecięte połówki zawiń na przemian
✅ gotowe ciasto umieść w formie keksowej wyłożonej papierem pergaminowym
✅ piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 30-40 minut
Uwielbiam jeszcze ciepły do mleka 🥛🙈
Komentarze
Prześlij komentarz