Drożdżowa zaplatanka serowa




Dziękuje Kochani, za zachętę do wrzucenia przepisu😉. Uważałam tą drożdżówkę za oczywistą, a jednak. Dziś na kolacje puszysta drożdżówka z nadzieniem serowym 🥧🥛

PRZEPIS
⤵️⤵️⤵️

Składniki: 
Forma keksowa 12 cm x 25 cm

Ciasto drożdżowe:
30 g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru 
150 ml letniego mleka
450 g mąki pszennej
50 g masła roztopionego 
2 jajka 
 szczypta soli

Nadzienie :
250 g mielonego twarogu (użyłam półtłustego)
Cukier wanilinowy 
Cukier do smaku 
(Spróbujcie i dajcie tyle ile uważacie za słuszne) 

✅ W garnku podgrzej mleko i roztop masło,  lekko ostudź. Dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się.

✅ Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli  ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno  być bardzo elastyczne. 

✅Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

✅W misce wymieszaj twaróg z cukrem wanilinowym i cukrem. Słodkość wedle uznania, ja dałam 0,5 szklanki cukru 

✅ wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o grubości 0,5 cm 

✅ na całe ciasto wyłóż masę serową i rozprowadź równomiernie 

✅ ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższej części 

✅ zwinięty rulon przetnij na pół wzdłuż całej długości 

✅przecięte połówki zawiń na przemian 

✅ gotowe ciasto umieść w formie keksowej wyłożonej papierem pergaminowym 

✅ piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 30-40 minut 

Uwielbiam jeszcze ciepły do mleka 🥛🙈

Komentarze

Popularne posty