Jaglanka orzechowa z nutą cytrynową na mleku sojowym
Jest progres, zrobiłam się aktywna i tak na poważnie. Ostatnio wyciągnęłam rower i zaczynam realizować swoje postanowienia. Co ciekawe, postaram się przetrwać przez jakiś czas bez moich ulubionych słodyczy :)
Kolejne wyzwanie... na początek 14 dni - wystarczy. A dziś na śniadanie kasza jaglana na mleku sojowym z nutą cytrynową i masłem orzechowym, dodatkowo banany, tak żeby siły mi starczyło ale żeby było lekko słodko. Nie mogę zabrać sobie wszystkich przyjemności :D
2 porcje
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka sojowego (można użyć krowiego)
1 banan
sos
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki syropu z agawy
kilka posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy przepłukać zimną wodą, odsączyć i zalać mlekiem. Pod przykryciem zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 min pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
W miseczce połącz masło orzechowe z sokiem z cytryny i syropem z agawy, wszystko wymieszaj tak aby powstała konsystencja sosu.
Kaszę przełóż do miseczek, polej sosem, dodaj banana pokrojonego i posyp wszystko posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz