Chrupiące kokosowe gofry - bezglutenowe
Dieta, dietą ale coś słodkiego się należy. Dziś w postaci kokosowych gofrów na mące ryżowej, z dodatkiem świeżej pomarańczy. Tak na prawdę to nic więcej nie potrzeba... no z wyjątkiem kawy. Niestety kawa to mój zły nawyk, a raczej uzależnienie.
Śmiało możecie sięgać po przepis i przygotować gofry na deser.
Porcja na ok 10 gofrów
Składniki:
400 ml mleka kokosowego
170 g mąki ryżowej
2 łyżki wiórków kokosowych
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
szczypta soli
2 jajka
( 1łyżeczka oleju kokosowego do ciasta jeżeli nie lubicie smarować gofrownicy olejem)
olej do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W misce łączymy suche produkty: mąka, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, cukier i cukier wanilinowy z mokrymi: żółtka, mleko, olej kokosowy. wszystko ze sobą dobrze mieszamy za pomocą miksera. Na sam koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką, tak aby ciasto było bardzo puszyste.
Gofry smażymy w gofrownicy na złocisty kolor.
Smacznego!
Są przeurocze :D
OdpowiedzUsuńHihi 😉
Usuń