Chrupiące kokosowe gofry - bezglutenowe



Dieta, dietą ale coś słodkiego się należy. Dziś w postaci kokosowych gofrów na mące ryżowej, z dodatkiem świeżej pomarańczy. Tak na prawdę  to nic więcej nie potrzeba... no z wyjątkiem kawy. Niestety kawa to mój zły nawyk, a raczej uzależnienie. 
Śmiało możecie sięgać po przepis i przygotować gofry na deser. 

Porcja na ok 10 gofrów 

Składniki:
400 ml mleka kokosowego 
170 g mąki ryżowej 
2 łyżki wiórków kokosowych
5 łyżek cukru 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy 
szczypta soli
2 jajka
 ( 1łyżeczka oleju kokosowego do ciasta jeżeli nie lubicie smarować gofrownicy olejem) 

olej do posmarowania gofrownicy 

Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
W misce łączymy suche produkty: mąka, proszek do pieczenia,  wiórki kokosowe, cukier i cukier wanilinowy z mokrymi: żółtka, mleko, olej kokosowy. wszystko ze sobą dobrze mieszamy za pomocą miksera. Na sam koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką, tak aby ciasto było bardzo puszyste. 

Gofry smażymy w gofrownicy na  złocisty kolor. 


Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty