Kruche chrusty
Kochani to już końcówka, naszego karnawału. Jednak w Tłusty Czwartek przy ogromie słodkości w postaci chrustów, faworków czy pączków wypróbujcie przepis na kruche chrusty, a może delikatne ciasteczka w kształcie rombów. Są pychaa!
porcja ok 50 chrustów
Składniki:
1 jajko
80 g masła roztopione
50 g cukru
2,5 łyżki rumu
250 g mąki
5 łyżek mleka
szczypta soli
1 l oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
masło utrzeć z cukrem, rumem i jajkiem na pianę. Na stolnicy przesiać mąkę i dodać szczyptę soli, zrobić zagłębienie i wlać w zagłębienie mleko oraz mieszankę maślaną. Wszystko zagnieść na gładkie ciastko.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 3 mm, następnie wycinamy radełkiem romby.
Smażymy chrusty z obu stron na złocisty kolor w rozgrzanym tłuszczu na 180 C.
Chrusty posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz