Karnawałowe mrowisko



Obiecywałam i zarzekałam się, że teraz przepisy będą pojawiać się systematycznie i co...??? Znowu urwanie głowy, można powiedzieć takie karnawałowe urwanie głowy. Dużo słodyczy, dużo chrustów i zero diety :)

Dziś mam stary sprawdzony przepis na mrowisko, przypominające chrusty w miodzie, rodzynkach i maku. Szaleństwo...

Składniki:
ciasto
2 jajko
żółtko
200 g mąki 

do dekoracji
miód, mak, roczynki

1 l oleju do smażenia 

Przygotowanie:
Na stolnicy ugnieć ciasto z mąki, jajek i żółtka. Ciasto będzie twarde jak na makaron. Zagniecione ciasto owiń folią i odstaw na 30 minut. Ciasto przed wałkowaniem podziel na małe kluli o średnicy 1-2 cm. Następnie rozwałkuj tak cienko jak tylko to jest możliwe. Wycinaj z ciasta trójkąty, czynność powtarzaj.
W garnku rozgrzej olej i smaż trójkąty  obu stron na złocisty kolor (tak samo jak chrusty).

Z usmażonych trójkątów układaj stosik, każdą warstwę polej miodem, osyp makiem i rodzynkami. Powinnam wyjść wysoka wieża słodkości. Na samej górze polej ją obficie miodem i osyp makiem oraz rodzynkami.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty