Pasta paprykowa do dań i sosów
Mamy teraz sezon na zamykanie różnych pyszności w słoikach. Zapełniamy nasze spiżarnie świetnymi daniami i smakołykami, tak aby zimą móc wyciągnąć coś na prawdę pysznego i przypomnieć sobie smak lata.
Dziś przygotowałam pastę paprykową, która jest idealna do sosów: Bolognese, Napoli czy wielu innych lub dań: takich jak pieczenie, kotlety mielone, ...
Taką pastę możecie użyć jako dodatek do wielu przepisów.
Przygotujcie kilka słoiczków, a na pewno nie pożałujecie :)
Składniki:
3 kg papryki czerwonej
15 g świeżej papryczki chilli lub 20 g papryczki w proszku
500 g cukru
70 g soli
1 szklanka octu
2 średnie główki czosnku
Przygotowanie:
paprykę sparzyć i obrać ze skórki oraz oczyścić z pestek, następnie zmielić w maszynce na małych oczkach.
Wszystkie składniki z wyjątkiem czosnku wrzucić do garnka i zagotować, gotować 10 minut. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać sprawowany czosnek i gotować jeszcze 5 minut.
Gotową pastę przełożyć do małych słoiczków (najlepiej po koncentracie pomidorowym) i pasteryzować ok 5-10 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz