Chrupiący amur z sosem z selera naciowego
Na dzisiejszym obiedzie zawitał do nas amur. To niezwykle delikatna ryba z rodziny ryb karpiowatych, którą uwielbiam za jej delikatny smak.
Do obiadu świetnym dodatkiem są młode ziemniaczki i gęsty sos z selera naciowego, który świetnie komponuje się z rybą.
porcja dla 2 osób
Składniki:
400 g filetów z amura
sól i pieprz do smaku
3 żabki czosnku
olej do smażenia
sos
seler naciowy
pęczek kopru
1 szalotka
sok z połowy cytryny
200 g śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
sos
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną w kostkę szalotkę i posiekany w małe paseczki seler. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy śmietanę i na małym ogniu redukujemy sos, aż zgęstnieje, na sam koniec dodajemy posiekany koper i wszystko mieszamy.
Rybę umytą i osuszoną doprawiamy solą i pieprzem i nacieramy czosnkiem. Smażymy na oleju razem z czosnkiem na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz