Kremowa zupa z cukinii i szpinaku
Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu co dziś zrobić szybkiego na obiad, to polecam przygotowanie kremowej zupy z cukinii. Zdecydowanie na dzisiejszą pogodę sprawdzi się idealnie, a możecie urozmaicić ją serem gorgonzolą, grzanką czosnkową, śmietaną lub czym tylko chcecie.
Składniki:
1 średnia cukinia
1 łyżka oleju
2 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 g szpinaku
1 l bulionu
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
na koniec dodałam łyżkę śmietany 18%
Przygotowanie:
ziemniaki owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku 30 minut 180 C.
W garnku na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj ząbki czosnku (całe), następnie dodaj szpinak, pokrojoną w kostkę cukinie i pokrojone ziemniaki bez skórki. Wszystko delikatnie podsmaż i zalej bulionem. Gotuj wszystko ok 20 minut na małym ogniu, dopraw i zmiksuj na konsystencję kremu.
Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuń