czwartek, 25 maja 2017

Puszysty sernik z czekoladowo - orzechowymi kuleczkami w środku


Dzień Mamy już jutro, na pewno macie w planach spędzić z Waszą Mamą trochę czasu i nie wiecie co dać jej w prezencie. Moja podpowiedź jest prosta, upieczcie coś słodkiego i pędźcie z wypiekiem do Niej. 

Przygotujcie sernik z deserem w środku. Tak z deserem w środku, bo czekoladowe ciasteczka nabite masłem orzechowym w serniku są dodatkową niespodzianką, która Was zachwyci. 
Sernik jest Boski!

Składniki: 
spód
opakowanie czekoladowych herbatników (ok 24 sztuk)
3 łyżki masła

kulki 
100 g masła miękkiego
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szklanka mąki
szczypta soli
1 łyżka mleka
1 czekolada deserowa posiekana

sernik 
1 kg twarogu zmielonego 
260 g cukru pudru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
120 ml mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 czekolada deserowa posiekana

do dekoracji bita śmietana 

Przygotowanie: 
spód
ciasteczka rozgnieść i połączyć z masłem, wszystko wymieszać i wyłożyć ciastem spód tortownicy (tortownicę wyłóż papierem pergaminowym albo natłuść i oprósz bułką tartą lub kaszą manną).
Piecz 10 min  spód w 180 C. 

kulki
wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady połączyć ze sobą za pomocą miksera na poszytą masę. Jak ciasto będzie wyrobione dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy 1-2 cm i włóż do zamrażarki na 30 minut. 

sernik
twaróg mieszaj na niskich obrotach razem z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami, dodaje wymieszane mleko z mąką ziemniaczaną i wyrób na gładką masę. Na sam koniec dodaj posiekaną czekoladę. 

Połowę masy serowej wylej na spód wcześniej upieczony, ułóż na cieście kulki i zalej pozostałą masę serową. 

Ciasto piecz przez 55-60 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.

Ostudzone ciasto udekoruj bitą śmietaną :)


 


Smacznego!



1 komentarz: