niedziela, 18 grudnia 2016

Kruche miodowe ciasteczka



Ciasteczka miodowe super wkomponują się do przekąsek Świątecznych. Zostawicie je dla Mikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką. :) To taka anegdota z amerykańskich filmów, kiedy zostawiamy ciasteczka na kominku. Kto wie może rzeczywiście Mikołaj się częstuje. 

Porcja na 40-50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek)

Składniki:
450 g mąki
2 żółtka
250 g masła
250 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
ok 100 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów 



Przygotowanie:
Na patelnię wlej miód i podgrzewaj tak aby zgęstniał (ok 6-8 minut), odstaw do ostygnięcia. 
Na stolnicy łączymy przesianą mąkę, sól, masło i 2/3 wystudzonego miodu. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 1 h. 
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu i posypujemy migdałami.

Ciasteczka pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Obserwuj je jak się zarumienią to gotowe ( wszystko zależny od piekarnika).


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszne ! Nie wyobrażam sobie Świąt bez ciasteczek, czy to pierniczków, czy kruchych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, pyszne i idealne na święta! :)
    Zdrowych i wesołych Świąt :**

    OdpowiedzUsuń