Kruche miodowe ciasteczka
Ciasteczka miodowe super wkomponują się do przekąsek Świątecznych. Zostawicie je dla Mikołaja ze szklanką mleka jako poczęstunek, a na pewno będzie więcej prezentów pod choinką. :) To taka anegdota z amerykańskich filmów, kiedy zostawiamy ciasteczka na kominku. Kto wie może rzeczywiście Mikołaj się częstuje.
Porcja na 40-50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek)
Składniki:
450 g mąki
2 żółtka
250 g masła
250 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok 100 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Na patelnię wlej miód i podgrzewaj tak aby zgęstniał (ok 6-8 minut), odstaw do ostygnięcia.
Na stolnicy łączymy przesianą mąkę, sól, masło i 2/3 wystudzonego miodu. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 1 h.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wyciskamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na papierze pergaminowym, smarujemy je resztą miodu i posypujemy migdałami.
Ciasteczka pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Obserwuj je jak się zarumienią to gotowe ( wszystko zależny od piekarnika).
Smacznego!
Pyszne ! Nie wyobrażam sobie Świąt bez ciasteczek, czy to pierniczków, czy kruchych :)
OdpowiedzUsuńPiękne, pyszne i idealne na święta! :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt :**