Kuleczki rybne w świątecznej zalewie octowej
Takie świąteczne kuleczki rybne z karpia śmiało możecie przygotować na Święta. Na moim stole znajdzie się dla nich miejsce na pewno.
ok 25 kuleczek
Składniki:
kuleczki
1 kg fileta z karpia
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 jajka
pół pęczka pietruszki posiekanej
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
ok 3-4 łyżek bułki tartej (zależy do konsystencji)
sól i pieprz do smaku
panierka: rozbełtane jajko i bułka tarta
olej do smażenia
zalewa
3 szklanki wody
1 szklanka octu spirytusowego
1 cebula pokrojona w plasterki
1 marchewka (obrana i pokrojona w plasterki)
4 liście laurowe
4 ziarna pieprzu
7 ziaren ziela angielskiego
4 łyżeczki cukru
1,5 cm korzenia imbiru (obrany i posiekany)
2 goździki
Przygotowanie:
Filety karpia mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę z drobnymi oczkami dwukrotnie. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę, pietruszkę, sól, pieprz - wszystko dobrze wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Jeżeli masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z masy wyrabiamy małe kulki, które otaczamy w jajku i bułce tartej następnie obsmażamy na złocisty kolor.
zalewa:
wszystkie składniki w rondelku zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok 2 minut.
Gotowe kuleczki zalewamy jeszcze gorącą zalewą, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na 24 h.
Smacznego!
To musi być pyszne. Gratulacje za przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Ciekawy przepis. Jeszcze czegoś takiego nie próbowałam, wiec tym bardziej jestem zaintrygowana :)
OdpowiedzUsuń