niedziela, 4 grudnia 2016

Kuleczki rybne w świątecznej zalewie octowej



Takie świąteczne kuleczki rybne z karpia śmiało możecie przygotować na Święta. Na moim stole znajdzie się dla nich miejsce na pewno. 

ok 25 kuleczek 

Składniki: 
kuleczki
 1 kg fileta z karpia 
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 jajka
pół pęczka pietruszki posiekanej 
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
ok 3-4 łyżek bułki tartej (zależy do konsystencji) 
sól i pieprz do smaku 
panierka: rozbełtane jajko i bułka tarta
olej do smażenia

zalewa
3 szklanki wody
1 szklanka octu spirytusowego
1 cebula pokrojona w plasterki
1 marchewka (obrana i pokrojona w plasterki)
4 liście laurowe
4 ziarna pieprzu 
7 ziaren ziela angielskiego 
4 łyżeczki cukru
1,5 cm korzenia imbiru (obrany i posiekany)
2 goździki


Przygotowanie:
Filety karpia mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę  z drobnymi oczkami dwukrotnie. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę, pietruszkę, sól, pieprz - wszystko dobrze wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Jeżeli masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z masy wyrabiamy małe kulki, które otaczamy w jajku i bułce tartej następnie obsmażamy na złocisty kolor. 

zalewa:
wszystkie składniki w rondelku zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok 2 minut. 

Gotowe kuleczki zalewamy jeszcze gorącą zalewą, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na 24 h. 


Smacznego!


2 komentarze:

  1. To musi być pyszne. Gratulacje za przepis :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Jeszcze czegoś takiego nie próbowałam, wiec tym bardziej jestem zaintrygowana :)

    OdpowiedzUsuń