Pieczone figi

 


O rany, jaka to jest prosta przystawka i pyszna. Przygotowanie jej zajmuje dosłownie 5 minut. No dobra z pieczeniem 25 min, bo będziecie się czepiać. 

Składniki:
5 fig
5 plastrów szynki parmeńskiej 
100 g sera gorgonzola
5 połówek orzecha włoskiego 
1 łyżka miodu 
1 łyżka oliwy 

Przygotowanie:


  • Rozgrzej piekarnik 180 C.
  • Figi umyj i przetnij, z góry, ale tak, aby ją rozłożyć i do środka wsadzić plaster sera.
  • W ser wciśnij połówkę orzecha, i owiń wszytko plastrem szynki parmeńskiej.
  • Figi włóż do naczynia żaroodpornego, i polej miodem oraz oliwą.
  • Piecz 20 minut.

Po więcej inspiracji zapraszam tutaj!

Smacznego.




Komentarze

Popularne posty