Makaron na słodko z kremem pistacjowo - czekoladowym
Dzień dobry, lubicie makaron na słodko?
Mi z dzieciństwa kojarzy się zawsze makaron ze śmietaną i truskawkami. Dziś pokażę wam jak taki prosty przepis może strać się prawdziwą ucztą kulinarną i wyśmienitym deserem.
Porcja na 4 osoby
Składniki:
8 gniazdek wstążek Goliard
80 g cukru pudru
120 g łuskanych orzechów pistacjowych solonych
100 mleka 3,2%
100 g białej czekolady
30 g masła
40 g serka mascarpone
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź
- Do naczynia miksującego wsyp cukier puder i orzechy pistacjowe. Zmiksuj na drobny proszek.
- Przesyp mieszankę do średniego garnka, dolej mleka i gotuj na małym ogniu, aż wszystko się zagotuje.
- Zmniejsz ogień do minimum, dodaj masło, czekoladę, serek mascarpone, cały czas mieszając gotuj ok 3 minut.
- Gotową masę pistacjowo-czekoladową ostudź i wymieszaj z makaronem.
- Udekoruj posiekaną pistacją, malinami i świeżą miętą
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz