Makaron na słodko z kremem pistacjowo - czekoladowym



Dzień dobry, lubicie makaron na słodko? 
Mi z dzieciństwa kojarzy się zawsze makaron ze śmietaną i truskawkami. Dziś pokażę wam jak taki prosty przepis może strać się prawdziwą ucztą kulinarną i wyśmienitym deserem. 

Porcja na 4 osoby

Składniki:

80 g cukru pudru
120 g łuskanych orzechów pistacjowych solonych 
100 mleka 3,2%
100 g białej czekolady 
30 g masła
40 g serka mascarpone

Przygotowanie:  
  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź
  2. Do naczynia miksującego wsyp cukier puder i orzechy pistacjowe. Zmiksuj na drobny proszek. 
  3. Przesyp mieszankę do średniego garnka, dolej mleka i gotuj na małym ogniu, aż wszystko się zagotuje. 
  4. Zmniejsz ogień do minimum, dodaj masło, czekoladę, serek mascarpone, cały czas mieszając gotuj ok 3 minut.
  5. Gotową masę pistacjowo-czekoladową ostudź i wymieszaj z makaronem.
  6. Udekoruj posiekaną pistacją, malinami i świeżą miętą 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty