Serowa tarta z białą kiełbasą i boczkiem
Dzień dobry, w ten majówkowy poranek
Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu .
Kruchy spód
200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
szczypta soli
1 małe jajko
Nadzienie
2 czerwone cebule
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki
250 g dobrej białej kiełbasy
150 g wędzonego boczku
160 g tartego sera mozzarella
120 g sera camembert
1 łyżka mąki
3 jajka
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
Przygotowanie
Spód
- Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli, następnie dodać jajko i zagnieść składniki w jednolite ciasto.
- Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tarte o (średnicy 24 cm).
- Spód podziurkować widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku na 190 stopni C przez 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Nadzienie
- Na patelni karmelizować czerwoną cebulę: pokroić ją w piórka i włożyć na rozgrzaną patelnię razem z łyżką oliwy lub oleju. Doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. 3- 5 minut aż cebula będzie szklista. Następnie zmniejszyć ogień do średniego i często mieszając dusić cebulę przez ok. 20 minut z łyżką miodu nie rumieniąc jej.
- Zdjąć z patelni i włożyć do miski.
- kiełbasę kroimy w cienkie plastry
- podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, aż będzie lekko zarumieniona.
- Przekładamy do miski.
- Boczek kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni, aż się zarumieni.
- W oddzielnej misce roztrzepać rózgą jajka z dodatkiem mleka, śmietanki kremówki, mąki, soli i pieprzu.
- Jajeczną mieszankę przelać do miski gdzie znajduje się cebula, kiełbasa i boczek.
- Dodajemy starty ser mozzarella i gotową mieszankę przelewamy na wcześniej upieczony spód.
- Na górę układamy pokrojony w plastry ser camembert i posiekaną natkę pietruszki.
- Gotową tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180C i pieczemy przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz