Serowa tarta z białą kiełbasą i boczkiem




Dzień dobry, w ten majówkowy poranek 
Dziś wrzucam przepis na tartę z białą kiełbasą i boczkiem, chociaż większość z Was pewnie będziemy grillować kiełbaski przy kominku 😉 to ja nie zapominam o osobach spędzających ten czas w domu . 




Kruchy spód
200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
szczypta soli
1 małe jajko

Nadzienie 
2 czerwone cebule 
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka miodu 

1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki
250 g dobrej  białej kiełbasy 
150 g wędzonego boczku 
160 g tartego sera mozzarella 
120 g sera camembert
1 łyżka mąki
3 jajka
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany  kremówki 30% 

Przygotowanie 
Spód
  1. Zagnieść ciasto kruche z mąki, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła i soli, następnie dodać jajko i zagnieść  składniki w jednolite ciasto. 
  2. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek podsypując mąką, wyłożyć nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tarte o (średnicy 24 cm).
  4. Spód podziurkować widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku na  190 stopni C przez 15 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. 

Nadzienie
  1. Na patelni karmelizować czerwoną cebulę: pokroić ją w piórka  i włożyć na rozgrzaną patelnię razem z łyżką oliwy lub oleju. Doprawić solą i co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. 3- 5 minut aż cebula będzie szklista. Następnie zmniejszyć ogień do średniego i często mieszając dusić cebulę przez ok. 20 minut z łyżką miodu nie rumieniąc jej.
  2. Zdjąć z patelni i włożyć do miski.
  3. kiełbasę kroimy w cienkie plastry
  4. podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, aż będzie lekko zarumieniona. 
  5. Przekładamy do miski.
  6. Boczek kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni, aż się zarumieni.
  7. W oddzielnej misce roztrzepać rózgą jajka z dodatkiem mleka, śmietanki kremówki, mąki, soli i pieprzu.
  8. Jajeczną mieszankę przelać do miski gdzie znajduje się cebula, kiełbasa i boczek. 
  9. Dodajemy starty ser mozzarella  i gotową mieszankę przelewamy na wcześniej upieczony spód.
  10. Na górę układamy pokrojony w plastry ser camembert i posiekaną natkę pietruszki. 
  11. Gotową tartę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180C i pieczemy  przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor.


Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Komentarze

Popularne posty