Jesinne liście z jabłkiem
Dzień dobry :)
Dziś trochę zabawy w kuchni, oczyśćcie takiej pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :)
Składniki:
ciasto francuskie
jabłko
cynamon
cukier trzcinowy
żółtko
Przygotowanie:
z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon).
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, odcedzamy sok, dodajemy łyżkę cynamonu oraz odrobinę cukru (poziom słodkości zależy od was).
na 5 wyciętych listkach układamy na środku po łyżce nadzienia, przykrywamy drugim listkiem i końcówki ściskamy widelcem, tak aby farsz nie wypłynął.
Gotowe ciasteczka smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
Ciastka pieczemy 20 minut na złoty kolor w rozgrzanym piekarniku na 200 C
Komentarze
Prześlij komentarz