Bananowy chlebek na śniadanie
Co dziś macie na śniadanie? U mnie bananowy chlebek, a to tylko dlatego, że wczoraj skończyło mi się pieczywo. Długo dumałam nad naleśnikami, ale stwierdziłam, że trochę urozmaicę mój ulubiony przepis i jest. Chlebek z lekką nutą przypraw korzennych i orzechów.
Koniecznie wypróbujcie :)
Porcja forma keksowa
Składniki:
0,5 szklanki cukru
4 jajka
200 g masła
4 banany
2,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 szklanka mieszkanki posiekanych orzechów
Przygotowanie:
W misce ubij jajka i dodaj cukier, następnie rozpuszczone i ostudzone masło, na koniec dodaj 3 banany wcześniej zmiksowane.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
Połącz obie mieszanki na gładką masę i dodaj orzechy.
Masę przelej do keksówki, wyłożonej papierem pergaminowym, na górze ciasto udekoruj połówkami banana.
Ciasto piecze w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 60 minut.
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Dobrze jest zacząć tydzień od dawki bananów ;) Środek wykorzystam do przepisu, a skórkę zostawię sobie żeby wykorzystać tę poradę https://szanujezdrowie.pl/wybiel-zeby-stosujac-skore-tego-owocu/
OdpowiedzUsuńTakie zastosowanie banana 2w1 😜
UsuńTaki chlebek idealny i na słodko i na słono, super przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuje, zapraszam częściej 😘
Usuń