Zapiekany bolognese pod puree z batata i kalafiora
Dziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku.
porcja na 4 osoby
Składniki:
bolognese
500 g mielonego mięsa wołowego
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
400 ml passaty pomidorowej
garść świeżej bazylii
1 łyżeczka papryki wędzonej
odrobina chilli
sól i pieprz do smaku
łyżka masła
puree
duży batat
200 g kalafiora
duża łyżka masła
Przygotowanie:
Batata obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości.
na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową i świeżą bazylię. Następnie dodajemy paprykę wędzoną i chilli i wszytko lekko doprawić. Podsmażyć wszystko, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku. Gęsty sos przełożyć do formy do pieczenia.
Ugotowane warzywa odcedzić i dodać masło, wszytko zmiksować na gładkie puree, które przekładamy na sos pomidorowy.
Zapiekankę pieczemy przez 40 minut w 200 C.
Dekorujemy świeżym koprem.
Smacznego!
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje 😉
UsuńPyszne połączenie, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTak...😁 i koniecznie wypróbuj 😉
UsuńNo no, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuń