Zapiekany bolognese pod puree z batata i kalafiora


Dziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku.

porcja na 4 osoby 

Składniki:
bolognese
500 g mielonego mięsa wołowego
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku 
400 ml passaty pomidorowej
garść świeżej bazylii
1 łyżeczka papryki wędzonej
odrobina chilli
sól i pieprz do smaku
łyżka masła

puree 
duży batat
200 g kalafiora 
duża łyżka masła 

Przygotowanie:

Batata obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości.

na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową i świeżą bazylię. Następnie dodajemy paprykę wędzoną i chilli i wszytko lekko doprawić. Podsmażyć wszystko, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku. Gęsty sos przełożyć do formy do pieczenia.

Ugotowane warzywa odcedzić i dodać masło, wszytko zmiksować na gładkie puree, które przekładamy na sos pomidorowy. 

Zapiekankę pieczemy przez 40 minut w 200 C.

Dekorujemy świeżym koprem. 


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty