Jakość i tradycja
Po jakie smaki najczęściej sięgacie?
Moim faworytem jest oczywiście sok marchewkowy :)
A dziś kilka słów o Jakości i Tradycji z sokami Cymes.
W poszukiwaniu produktów autentycznych i bezpiecznych, warto wybrać te opatrzone znakiem „Jakość Tradycja”. Znak ten, stworzony z myślą o ochronie dziedzictwa kulinarnego Polski, daje pewność, że producent wykorzystał do wytworzenia produktu surowce, których pochodzenie jest identyfikowalne i które nie zawierają komponentów GMO.
Wszystkie składniki muszą spełniać określone warunki – przede wszystkim pochodzić z gospodarstw ekologicznych lub z gospodarstw stosujących dobrą praktykę rolniczą i hodowlaną – z wyłączeniem genetycznie modyfikowanych organizmów. Produkty opatrzone znakiem „Jakość Tradycja” charakteryzują się tradycyjnym składem lub tradycyjnym sposobem wytwarzania, dzięki czemu zachowują swój wyjątkowy, lokalny charakter. To właśnie lokalne korzenie i troska o zachowanie tradycji sprawiają, że produkty opatrzone znakiem „Jakość Tradycja” są wysokiej jakości, mają wyjątkowy charakter i cieszą się zaufaniem konsumentów.
Świeże soki marchwiowe i marchwiowo-selerowe Cymes z Pojezierza Wałeckiego to jeden ze sztandarowych produktów spożywczych opatrzonych tym znakiem. Sięganie po wyróżnione certyfikacją soki gwarantuje zdrowie i najlepsze dostępne na rynku składniki odżywcze na co dzień.
4 filary systemu „Jakość Tradycja”
System „Jakość Tradycja” służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych.
1. Jakość produktu – przyjmowane są do niego wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikającej z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy odróżniające je od innych produktów, należących do tej samej kategorii. Przed dopuszczeniem do uczestnictwa w systemie, produkt podlega szczegółowej weryfikacji.
2. Kontrola jakości – producenci są zobowiązani do posiadania certyfikatu zgodności, potwierdzającego wytwarzanie produktu zgodnie ze specyfikacją i poddają swoje produkty kontroli, która daje gwarancję, że stosowana metoda wytwarzania jest zgodna z założeniami.
3. Otwartość Systemu – do systemu mogą przystąpić wszyscy producenci rolni, przetwórcy w kraju i za granicą, członkowie Izby i nie należący do niej. Jedynym kryterium przyjęcia do systemu produktu jest jego jakość.
4. Przejrzystość i identyfikowalność produktu – regulamin określa tryb i zasady korzystania ze znaku. Używający go producenci są zobowiązani do określenia częstotliwości i zakresu kontroli oraz prowadzenia dokumentacji mającej na celu zapewnienie pełnej identyfikowalności produktu.
Komentarze
Prześlij komentarz