Spaghetti a'la carbonara z tartą cukinią i wędzonym boczkiem


Słowo a'la na niektórych działa jak płachta na byka. No trudno... Sama znam kilku takich co jak mówię, że zrobiłam coś podobnego ale przepis udoskonaliłam to, aż są czerwoni ze złości. Mam nadzieję, że Wam to nie przeszkadza i skorzystacie z przepisu. Na prawdę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Porcja na 2 osoby

Składniki: 
170 g cukinii
100 g wędzonego boczku
150 g makaronu spaghetti
50 g tartego parmezanu 

sos
2 żółtka
3 łyżko śmietany 30%
1 łyżka serka mascarpone
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
cukinię należy zetrzeć na tarce i odsączyć ręcznikiem papierowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu, aż stanie się lekko zarumieniony. Następnie dodajemy cukinię lekko doprawiając solą i pierzem i smażymy wszystko ok 3 minut.

Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodajemy na patelnię do cukinii oraz boczku. 

Wszystko polewamy sosem ( wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą) na koniec posypując parmezanem.




Smacznego!

Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych



Komentarze

  1. nie wiem dlaczego ludzie tak reagują na potrawy a'la...przecież zawsze warto inspirować się tradycjami i oryginałami do stworzenia pysznych rzeczy :)
    Bardzo lubię carbonarę, a wersja z cukinią wydaje się być lżejsza i świeższa od tej tylko mięsno- jajecznej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty