Lekka sałatka z kaszą, orzechami i fetą
Nowy Rok przywitałam urlopowo i przyznam się, że objadałam się wszystkim co wpadło mi w ręce. Teraz jednak muszę lekko przystopować i znowu wracam do lekkiego jedzenia. Dziś przygotowałam bardzo lekką sałatkę z kaszą, orzechami, daktylami i fetą. To świetna alternatywa na każdą porę dnia. Śmiało mogę powiedzieć, że jest tak sycąca i może zstąpić obiad, a dla tych, którzy lubią mięso, może służyć jako niezły dodatek.
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
50 g kaszy bulgur
50 g kaszy gryczanej
200 mieszanki orzechów włoskich, pekan, laskowych i pestek dyni
200 g suszonych owoców, rodzynki, daktyle,żurawina
sok z 2 cytryn
pęczek pietruszki i szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
sól i pieprz do smaku
6 łyżek oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie należy ją ostudzić. Suszone owoce namocz w soku z cytryny, a orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Składniki przekładamy do miski i dodajemy kaszę, orzechy namoczone suszone owoce, sprasowany czosnek oraz posiekaną pietruszkę i szczypiorek, sałatkę należy delikatnie pomieszać i dodać na sam koniec pokruszony ser feta. Wszystko polewamy oliwą i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Fajna opcja :) Lubię takie sałatki!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To doskonała opcja na lekki i sycący posiłek, który nie tylko pomaga w osiągnięciu celów zdrowotnych, ale także świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuń