środa, 10 stycznia 2018

Lekka sałatka z kaszą, orzechami i fetą


Nowy Rok przywitałam urlopowo i przyznam się, że objadałam się wszystkim co wpadło mi w ręce. Teraz jednak muszę lekko przystopować i znowu wracam do lekkiego jedzenia. Dziś przygotowałam bardzo lekką sałatkę z kaszą, orzechami, daktylami i fetą. To świetna alternatywa na każdą porę dnia. Śmiało mogę powiedzieć, że jest tak sycąca i może zstąpić obiad, a dla tych, którzy lubią mięso, może służyć jako niezły dodatek. 

Porcja dla dwóch osób

Składniki: 
50 g kaszy bulgur 
50 g kaszy gryczanej 
200 mieszanki orzechów włoskich, pekan, laskowych i pestek dyni
200 g suszonych owoców, rodzynki, daktyle,żurawina
sok z 2 cytryn
pęczek pietruszki i szczypiorku
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
sól i pieprz do smaku
6 łyżek oliwy extra vergine

Przygotowanie:
Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie należy ją ostudzić. Suszone owoce namocz w soku z cytryny, a orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Składniki przekładamy do miski i dodajemy kaszę, orzechy namoczone suszone owoce, sprasowany czosnek oraz posiekaną pietruszkę i szczypiorek, sałatkę należy delikatnie pomieszać i dodać na sam koniec pokruszony ser feta.  Wszystko polewamy oliwą i doprawiamy do smaku.




 Smacznego!


1 komentarz:

  1. Fajna opcja :) Lubię takie sałatki!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń